Domowy majonez

Domowy majonez
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Domowy majonez, który znakomicie sprawdza się jako dodatek do jajek, wędlin a także sałatek...

Składniki

  • 2 żółtka
  • 250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka octu
  • pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy przy pomocy blendera lub miksera na gładką masę.
    Kiedy żółtka zaczną gęstnieć, dodajemy musztardę i kilka kropel oleju.
    W trakcie ubijania stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej.
    W międzyczasie dodajemy ocet, sok z cytryny oraz pieprz i sól.
    Ważne jest, aby majonez był ubijany bez przerwy stałą prędkością.

    Czytając stare książki kucharskie mojej mamy dowiedziałam się, że dobrze jest, gdy wszystkie składniki mają taką samą temperaturę.

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 27 marca 2014
Domowy majonezik, nie pamiętam kiedy ostatnio taki robiłam. :-)
Składniki
  • 2 żółtka
  • 250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka octu
  • pieprz
  • Sól
Składniki