Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
Panuje opinia że do przygotowania jogurtu domowym sposobem najlepsze jest mleko świeże, pasteryzowane lub homogenizowane ja przygotowuje także z mleka UHT wtedy jogurt jest nieco rzadszy ale równie smaczny.

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Mleko gotujemy, następnie studzimy do temp. 40°C. Jogurt naturalny wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy.

  2. *Przykrywamy pokrywką, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin. Po tym czasie wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc i po tym czasie jogurt gotowy jest do spożycia.

  3. * Aby przyspieszyć proces “dojrzewania” jogurtu, można wstawić go do nagrzanego piekarnika na około 5 godzin. Według mnie wtedy jest nawet bardziej kwaśny
    Odkładając około 4 łyżki jogurtu domowego, można zrobić kolejną porcje, w ten sam sposób.
    Jogurt przechowujemy w lodówce.

Składniki
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki