Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Orionka
Tym razem namawiam do własnoręcznego przygotowania cukry waniliowego, który jest świetnym dodatkiem do wszelkich deserów i dań na słodko. Wiadomo, że w sklepach kupujemy, często nieświadomie, cukier wanilinowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. A tymczasem bez wysiłku i tanim kosztem możemy mieć własny cukier z prawdziwą wanilią.

Składniki

  • Słoiczek drobnego cukru (ja używam fruktozy)
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Cukier wsypuję do słoiczka, który można szczelnie zamknąć. Najlepiej nadaje się do tego taki jak u mnie na zdjęciu bo jest bardzo szczelny. Laskę wanilii kroję wzdłuż na pół a potem każdą połowę kroje na mniejsze odcinku. Pokrojoną wanilię wkładam do słoiczka w cukrem. Dobrze mieszam i szczelnie zamykam. Teraz trzeba pamiętać aby od czasu do czasu wstrząsnąć słoiczkiem aby cukier mógł równo przejąć aromat wanilii. Cukier waniliowy gotowy jest po 1-2 tygodniach.

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 17 czerwca 2016
Też tak robię ;) Nie ma to, jak waniliowy...a nie waniliNowy :/
Orionka 17 czerwca 2016
Dokładnie! :) A ten zapach po otwarciu słoiczka...mmmm :) Teraz przymierzam się do zrobienia cukru lawendowego.... Czytaj całość »
Dokładnie! :) A ten zapach po otwarciu słoiczka...mmmm :) Teraz przymierzam się do zrobienia cukru lawendowego. Na pewno napiszę jak smakują desery z takim cukrem :)
GREGORHSPEED 18 czerwca 2016
Polecam ;)
Składniki
  • Słoiczek drobnego cukru (ja używam fruktozy)
  • 1 laska wanilii
Składniki