Domowy chleb z ziarnami

Domowy chleb z ziarnami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Domowy chleb z ziarnami to pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości.

Składniki

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg mąki żytniej
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • mleko do posmarowania chleba
  • ziarno do posypania chleba

Przygotowanie

  1. Mąki przesiałam.
    Zabrałam 2 łyżki mąki z tej odważonej i wsypałam do kubeczka, dodałam pokruszone drożdże i cukier. Wszystko zalałam 1 szklanką ciepłej wody. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do mąki, wlałam maślankę i dosypałam sól i ziarna. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

  2. Kiedy ciasto już wyrosło przełożyłam je do foremek i posmarowałam wierzch mlekiem oraz posypałam ziarnami słonecznika. Odstawiłam do wyrośnięcia.

  3. Piekłam swój chleb przez 55 minut w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 06 kwietnia
Wspaniały!Nie ma to jak domowy:)
fafiatko 06 kwietnia
Najlepszy bo domowy!
Składniki
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg mąki żytniej
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • mleko do posmarowania chleba
  • ziarno do posypania chleba
Składniki