Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej