Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Przepis dnia 2020-03-18
Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Przepyszny chlebek przypominający pieczywo robione przez moją babcię.

Składniki

  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g mąki pszennej typ 400-500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ziarna i nasiona (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
    Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
    Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
    Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
    Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
    Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
    Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
    Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
    Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 14 marca 2020
Super chlebek:)
SlodkiBlog 14 marca 2020
Jest świetny :)
Kasia_od_ciastek 21 marca 2020
Chlebek wychodzi fantastycznie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g mąki pszennej typ 400-500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ziarna i nasiona (opcjonalnie)
Składniki