Domowy chleb orkiszowy według Ewy Wachowicz

Domowy chleb orkiszowy według Ewy Wachowicz
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda się każdemu. Przepis pochodzi z 428. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 150 g ziaren orkiszu
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru trzcinowego
  • ½ l ciepłej wody
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • garść siemiania lnianego
  • garść ziaren słonecznika
  • czarnuszka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ziarno zemleć w robocie. Dodać płatki, drożdże i cukier. Wlać wodę i odstawić na ½ godziny.

  2. Po tym czasie dosypać mąkę i sól. Zmiksować. Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch wyrównać dłonią namoczoną w wodzie. Posypać czarnuszką. Naciąć nożem – w kratkę.

  3. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C. Gdy się rozgrzeje chleb powinien się piec przez 1 godzinę.

Składniki
  • 150 g ziaren orkiszu
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru trzcinowego
  • ½ l ciepłej wody
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • garść siemiania lnianego
  • garść ziaren słonecznika
  • czarnuszka do dekoracji
Składniki