Domowy chleb na zakwasie bez drożdży

Domowy chleb na zakwasie bez drożdży
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chlebki z mąki bio pszennej pełnoziarnistej na samym zakwasie bez drożdży. Potrzebują czasu do wyrośnięcia, ale warto na nie czekać. Z tego przepisu wyjdą Wam 3 chlebki w foremkach 25x12. Chlebki po upieczeniu można zamrozić i dalej będą jak świeżutkie:-)

Składniki

  • 1,5 kg mąki (możecie mieszać różne mąki np. 1 kg żytniej i 0,5 kg pszennej albo inne kombinacje)
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 150 ml aktywnego zakwasu żytniego
  • 5 szklanek ciepłej przegotowanej wody (lub troszkę więcej w zależności od mąki jakiej użyjecie)
  • dodatki jakie lubicie - u mnie przeważnie ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki pełnoziarniste orkiszowe
  • masło lub smalec do wysmarowania foremek

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypujemy mąki, sól i dodatki. Następnie w misce ląduje zakwas. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być wilgotne i kleiste. Jak jest bardzo gęste to dolejcie trochę wody. Wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie ciasto łopatką przekładamy do foremek wysmarowanych bardzo dokładnie masłem lub smalcem, a 2-3 łyżki odkładamy do słoiczka (to będzie nasz nowy zakwas). Chlebki odstawiamy na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremek. Chlebki po wyrośnięciu polewamy na górze wodą i wkładamy do piekarnika na 185 stopni góra-dół na 1h. Po wyjęciu z piekarnika chlebki wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

    Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkami, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni.

    Najlepiej takie chlebki przygotować sobie wieczorem, a następnego dnia rano upiec i śniadanko jak znalazł :-)

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 26 marca
pyszotka
Maudie 26 marca
Pycha!
Składniki
  • 1,5 kg mąki (możecie mieszać różne mąki np. 1 kg żytniej i 0,5 kg pszennej albo inne kombinacje)
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 150 ml aktywnego zakwasu żytniego
  • 5 szklanek ciepłej przegotowanej wody (lub troszkę więcej w zależności od mąki jakiej użyjecie)
  • dodatki jakie lubicie - u mnie przeważnie ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki pełnoziarniste orkiszowe
  • masło lub smalec do wysmarowania foremek
Składniki