Domowy chleb na drożdżach

Domowy chleb na drożdżach
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Suroweczka
Kilka miesięcy temu jedliśmy u znajomych domowy chleb. Wzięliśmy przepis, upiekliśmy z mężem chleb w domu i od tej pory zagościł u nas na stałe. Zrobienie go jest bardzo łatwe. Robimy z 1,5 kg mąki, mrozimy w kawałkach i mamy na tydzień.

Składniki

  • 1,5 kg mąki (miks pszennej białej, pszennej razowej i żytniej razowej)
  • szklanka pestek słonecznika
  • pól szklanki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 kostki drożdży
  • 1,5 łyżki cukru (my dajemy brązowy)
  • 1,5 litra ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Rozdrobnione drożdże z cukrem zalewamy szklanką ciepłej wody i mieszamy. Potem odstawiamy aby się zapieniły.

  2. W tym czasie przygotowujemy w dużej misce lub garnku wszystkie suche składniki.

  3. Gdy drożdże się zapienią wlewamy do suchych składników i dolewamy resztę wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. W ten sposób też napowietrzamy ciasto.

  4. Przygotowujemy 3 keksówki smarując je olejem. Ciasto rozdzielamy do foremek i wyrównujemy.
    Po wierzchu możemy posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami wedle uznania.

  5. Wszystkie wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy na termoobieg 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.

  6. Chlebki studzimy na kratce.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 18 grudnia 2017
Piękny :)
Suroweczka 19 grudnia 2017
Dziękuję :) A poza tym pyszny :)
Składniki
  • 1,5 kg mąki (miks pszennej białej, pszennej razowej i żytniej razowej)
  • szklanka pestek słonecznika
  • pól szklanki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 kostki drożdży
  • 1,5 łyżki cukru (my dajemy brązowy)
  • 1,5 litra ciepłej wody
Składniki