domowe słodkie mleko zagęszczone

domowe słodkie mleko zagęszczone
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
zamiast kupować mleko zagęszczone można je zrobić samemu w domu, wykorzystujemy je do sosów, ciast i zwykłego wyjadania

Składniki

  • 1 l mleka
  • ok 150 gram cukru

Przygotowanie

  1. mleko (dowolny %) zagotować z cukrem w garnku z grubym dnem

  2. gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok 50-60 min.

  3. resztki kożucha można odcedzić przez sitko, gorące mleko jest rzadkie, schłodzone gęstnieje

  4. przechowywać pod przykryciem w lodówce do ok. 2-3 tygodni; wykorzystujemy je jako dodatek do ciastek, ciast, sosów lub wyjadania łyżeczką, jest to odpowiednik słodzonego mleka w puszcze lub tubce

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 01 listopada
Pyszotka;)
Maudie 01 listopada
Domowe - super:) Wiemy co jemy,bez chemicznych dodatków :)
Składniki
  • 1 l mleka
  • ok 150 gram cukru
Składniki