Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią, czosnkiem i prażonymi orzeszkami pinii. Pesto doprawione parmezanem, solą morską i sokiem z cytryny, z dodatkiem oliwy extra vergine. Pyszny sos do makaronu.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 50
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 27
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 171
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 233
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 785
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 50
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 27
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 171
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 233
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 785
Składniki
Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do wystygnięcia.
Następnie orzeszki, rukolę, listki bazylii, obrany czosnek, kilka kropel soku z cytryny i starty parmezan umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i wstępnie miksujemy.
Przy działającym robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto z rukoli solą oraz pieprzem. Krok 4. Gotowe pesto z rukoli przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy. Zielone pesto z rukoli i bazylii podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Pesto przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy. Pesto z czasem może ściemnieć, jednak nie wpływa to w żaden sposób na smak i aromat. Smacznego :)
Od lewej: domowe pesto z rukoli i pesto z rukoli ze sklepu