Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Witajcie Kochani! Po majowym odpoczynku czas powrócić do normalnej aktywności :) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam jak samodzielnie zrobić masło orzechowe. Taki domowy krem orzechowy jest zdrowy, smaczny i o wiele tańszy od produktów dostępnych w sklepach. Masło orzechowe zawiera wiele cennych witamin z grupy B, witaminę A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także jest świetnym źródłem białka. Każdy sportowiec i osoby aktywne fizycznie powinny włączyć je do swojej diety. Masło orzechowe jest nie tylko zdrowe, ale i niezwykle pyszne! Ja mam do niego ogromną słabość ;)

Składniki

  • 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Prażone orzeszki ziemne wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy szczyptę soli i miksujemy kilka minut do momentu powstania jednolitej oraz płynnej konsystencji.

    Dla smaku możemy dodać do niego zmielony na puder ksylitol oraz olej kokosowy, ale tylko ten nierafinowany, tłoczony na zimno.

    Jeśli lubimy masło w wersji crunchy, dodajmy do naszego masła posiekane kawałki orzeszków.

  2. Masło orzechowe idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników, ciast, ciasteczek oraz pieczonych warzyw.

    Możemy przechowywać je w lodówce do 1 miesiąca.


    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

izek 15 maja 2018
Świetne! Tylko u mnie byłby jeden problem. Wyjadałabym je łyżeczką ze słoika, zamiast smarować nim chleb :D
pelen_brzuszek 15 maja 2018
Świetne rozwiązanie dla łasuchów kremów orzechowych : ) Super!
GREGORHSPEED 16 maja 2018
Świetne masełko <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych
  • szczypta soli
Składniki