Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Masło orzechowe – uwielbiane przez dzieci i znienawidzone przez stomatologów. Pyszne – owszem, zdrowe – niekoniecznie. Najważniejsze składniki takiego produktu to: cukier i olej palmowy – koszmar. Jest jednak prosty przepis na przygotowanie zdrowego i smacznego masła orzechowego w domu. Zapewniam, że po jego wypróbowaniu, Wasze pociechy będą domagały się kolejnych porcji tego przysmaku.

Składniki

  • łuskane orzechy ziemne – 400 g (mogą być prażone, ale nigdy solone)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub sezamu (opcjonalnie, masło będzie bardziej kremowe)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • ½ łyżki mielonego cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, na papierze do pieczenia układamy orzechy, skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy przez 10 minut. Ten krok można pominąć jeśli używamy do przepisu orzechów prażonych

  2. Prażone orzechy przekładamy do blendera i miksujemy przez moment, tak aby były one posiekane, ale nie zmielone. Na tym etapie można odłożyć garść orzechów i dodać je na samym końcu.

  3. Miksujemy orzechy, aż do uzyskania konsystencji masła.

  4. Do blendera dodajmy pozostałe składniki (olej, sól, mód), miksujemy całość przez chwilę i gotowe.

  5. Masło można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, najlepiej zamknięte w słoiczku.Zamiast orzechów ziemnych można użyć orzechów pistacjowych lub nerkowca. Postępujemy identycznie jak w przepisie powyżej.

Składniki
  • łuskane orzechy ziemne – 400 g (mogą być prażone, ale nigdy solone)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub sezamu (opcjonalnie, masło będzie bardziej kremowe)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • ½ łyżki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
Składniki