Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Domowe masło orzechowe

Składniki

  • 0,5 kg orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Obrane orzeszki ziemne chwilę prażymy na suchej patelni, tak do lekkiego zrumienienia się. Studzimy je. Teraz nadszedł najmniej sympatyczny moment, bo trzeba je zmielić na gładką masę. Ja robię to w ten sposób, że najpierw rozdrabniam je w robocie kuchennym (końcówką z nożem), a dopiero potem wrzucam do blendera. Z moim blenderem też jest różnie, więc żeby go nie spalić, mielę orzechy partiami. Jak już czuję (dosłownie :)), że blender ma dość, odstawiam go na chwilę i potem znowu mielę. I przed ostatnią turą mielenia dodaję miód i sól.

Składniki
  • 0,5 kg orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • szczypta soli
Składniki