Domowe konserwy

Domowe konserwy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: oldfork
Są o niebo lepsze od sklepowych puszek. Wydawać by się mogło że to niełatwe zadanie-nic bardziej mylnego. Prosto, szybko i smacznie-to w kuchni bardzo lubię.

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg podgardla
  • 4-6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2-4 łyżek suszonego majeranku
  • Pieprz
  • Sól
  • przegotowana wystudzona woda

Przygotowanie

  1. Łopatkę i podgardle mielimy w maszynce do mięsa na sitku o grubych oczkach. Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, sól, pieprz i tyle wody aby mięso ładnie się mieszało odchodząc od dłoni. Masę mięsną wkładamy do wyparzonych słoików ( z tej proporcji wychodzi 6 słoików o pojemności 0,7 l) do 3/4 wysokości. Zakręcamy i wkładamy do dużego garnka wyściełanego ściereczką. Zalewamy wodą tak aby słoiki były przykryte w 3/4 wysokości. Gotujemy przez 3 kolejne dni w następujący sposób:
    1 dzień-1 godzina od zagotowania (konserwy przetrwają 1 miesiąc trzymane w lodówce)
    2 dzień-40 min od zagotowania (konserwy przetrwają 3 miesiące trzymane w lodówce)
    3 dzień-30 min od zagotowania (konserwy przetrwają 6 miesiące trzymane w lodówce)

    U mnie jeszcze nigdy nie przetrwały miesiąca :)

Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 07 grudnia 2014
Fakt, proste w wykonaniu, no i bez konserwantów. Trzeba zrobić, tym bardziej,
że wskazówki przygotowania bardzo... Czytaj całość »
Fakt, proste w wykonaniu, no i bez konserwantów. Trzeba zrobić, tym bardziej,
że wskazówki przygotowania bardzo dokładne :)
Dziewiorus 09 grudnia 2014
A ja zamiast wody dodaję bulionu z kostki - wtedy konserwa ma wyrazistszy smak. I piekę w piekarniku 160 stopni... Czytaj całość »
A ja zamiast wody dodaję bulionu z kostki - wtedy konserwa ma wyrazistszy smak. I piekę w piekarniku 160 stopni 1,5 godziny i też wytrzymują w lodówce dopóki ktoś z domowników o nich sobie nie przypomni. Wtedy znikają w 2 dni...:)
Składniki
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg podgardla
  • 4-6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2-4 łyżek suszonego majeranku
  • Pieprz
  • Sól
  • przegotowana wystudzona woda
Składniki