Domowe croissanty

Domowe croissanty
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Przepis krok po kroku jak przygotować rogaliki z ciasta francuskiego.

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie należy rozwałkować (jak zrobić ciasto francuskie pokazywałem w poprzednim przepisie). Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 2mm. Skrawamy brzegi tak, aby powstał prostokąt. Następnie wykrawamy z niego trójkąty równoramienne. Rogale zwijamy od podstawy trójkąta aż do samego wierzchołka.

  2. Zwinięte rogale przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i odstawiamy na godzinę. Po godzinie znowu dokładnie smarujemy jajkiem.

  3. Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160C. Rogale pieczemy około 45 minut - muszą się solidnie zarumienić i dopiec w środku. PO 25 minutach sugeruję, aby je obrócić w piekarniku o 180 stopni. Dzięki temu równomiernie się przypieką.

  4. Po upieczeniu ostudzić i wówczas są gotowe do jedzenie. Najlepsze jednak będą po kilku godzinach.

    Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać rogale od podstaw.

    Życzę smacznego!

Składniki