Domowe bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszne, pachnące i zdrowe bułeczki do hamburgerów i cheeseburgerów

Składniki

  • Mąka 600g
  • Masło 70g
  • Mleko 250ml
  • Cukier 45g
  • Drożdże 30g
  • Jajka 2 szt.

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej mleko dodaj masło i cukier i podgrzej aby masło się stopiło. Do ciepłego mleka, cukru i masła dodaj drożdże i wszystko wymieszaj. Do miski z mąką wlej mleko z pozostałymi składnikami i dodaj jajka. Wszystko zmiksuj na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia i przykryj ściereczką.

  2. Posyp blat mąka i wyjmij na niego ciasto. Ciasto możesz z wierzchu posypać delikatnie mąką. Podziel ciasto na kawałki (120-130g). Uformuj z nich bułeczki. Bułeczki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, przykryj ściereczką i odstaw na chwilę do podrośnięcia.

  3. Do płaskiej foremki nalej wody i wstaw ją do piekarnika, który nagrzewa się do 180C termoobieg.
    Wracamy do naszych bułeczek. Teraz należy je spłaszczyć i nadać im okrągły kształt. W miseczce należy roztrzepać jajko i dokładnie z każdej strony (nawet lekko od spodu je posmarować). Posypujemy sezamem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 12 i pół minuty (trzeba to kontrolować).

  4. Bułki po wyjęciu z piekarnika muszą trochę ostygnąć.

    Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję krok po kroku jak zrobić takie bułeczki.

    Pozdrawiam i życzę smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

SEZAMEK88 18 maja 2018
SUPER.
maciejmozejko 19 maja 2018
dzięki
Składniki
  • Mąka 600g
  • Masło 70g
  • Mleko 250ml
  • Cukier 45g
  • Drożdże 30g
  • Jajka 2 szt.
Składniki