Domowa tortilla

Domowa tortilla
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Najlepsza domowa tortilla.

Składniki

  • mąka pszenna 30 dag
  • mąka kukurydziana 20 dag
  • masło topione 3 łyżki
  • Woda 1 szklanka
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Zmieszać obie mąki, wlać letnią wodę, posolić i wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne (wyrabiać około 15 minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić na 15 minut.

  2. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych kawałków, uformować małe kulki, rozwałkować na placki..

  3. Piec z dwóch stron na suchej patelni, po upieczeniu przechowywać w płóciennym woreczku

Składniki
  • mąka pszenna 30 dag
  • mąka kukurydziana 20 dag
  • masło topione 3 łyżki
  • Woda 1 szklanka
  • sól do smaku
Składniki