Domowa remulada

Domowa  remulada
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Remulada to jeden z najsmaczniejszych sosów stosowanych do wielu potraw m.in jako dip do warzyw, do jajek, pieczeni, hot dogów, ryb, do kanapek. Mozna ja kupic gotowa, ale domowa bedzie zawsze lepsza i posiada nasz preferowany smak. Moja wersja zawiera zamiast ogórków konserwowych kapary, dodatkowo pomidory i duzo swiezych ziól, ale skladniki mozna oczywiscie dodac wedlug wlasnego smaku.

Składniki

  • 6 świeżych jajek organicznych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 ml neutralnego oleju roślinnego
  • 2 szalotki
  • 2-3 łyżki kaparów lub ogórków konserwowych
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek trybuli
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • szczypta proszku chili
  • szczypta cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 4-5 łyżek jogurtu
  • 1 łyżka kupnego majonezu

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od sporzadzenia tradycyjnego majonezu. 2 zoltka ubijac z musztarda, przy czym stopniowo dodawac olej w malych ilosciach, az powstanie kremowy majonez.

  2. Ugotowac 4 jajka na twardo i drobno posiekac.
    Pokroic w drobna kostke szalotki i pomidory pozbawione pestek.
    Oskubać listki tymianku z szypulek i drobno posiekac wszystkie ziola.
    Do majonezu dodac jajka, szalotki, pomidory, zioła, kapary i wszystko dokladnie wymieszac.
    Na koniec dodac jogurt i lyzke kupnego majonezu, doprawic sola, pieprzem, cukrem, odrobina soku z cytryny i szczypta chilli w proszku.

Komentarze do przepisu (12)

Docherro 11 stycznia 2019
Świetna na pewno kupna nie równa się z tą własnej roboty:)
bozka44 11 stycznia 2019
Pycha remuladka, ze ho ho! ja bym dodala jeszcze utartego ogoreczka z zaprawy octowej. Mniam!
Nevermore 11 stycznia 2019
Pycha, można dodawać praktycznie do wszystkiego, czasem nawet podjeść łyżeczkę lub dwie ;) Super smak :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 świeżych jajek organicznych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 ml neutralnego oleju roślinnego
  • 2 szalotki
  • 2-3 łyżki kaparów lub ogórków konserwowych
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek trybuli
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • szczypta proszku chili
  • szczypta cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 4-5 łyżek jogurtu
  • 1 łyżka kupnego majonezu
Składniki