Domowa przyprawa typu Vegeta

Przepis dnia 2016-11-28
Domowa przyprawa typu Vegeta
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo udana próba zastąpienia vegety, warzywka i ziarenek smaku, aromatyczna, ale bez zbędnych dodatków - glutaminianu sodu i konserwantów (wszystkie składniki ważę po oczyszczeniu i obraniu).

Składniki

  • 500 g marchwi
  • 150 g pietruszki (korzeń)
  • ok. 300 g korzenia selera
  • biała i jasnozielona część pora
  • pęczek natki pietruszki
  • liście z naci jednego selera (bez łodyg)
  • kilka gałązek świeżego lubczyku (dobrze jest go użyć, bo wpływa na smak i aromat przyprawy, ale myślę, że można się bez niego ob
  • można użyć także nieco koperku – miałam łodyżki pozostałe po wykorzystaniu listków do mizerii, które żal było wyrzucić
  • 1 – 2 ostre papryczki, oczyszczone z nasion
  • pół główki czosnku, ząbki należy obrać z łusek
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 6 łyżeczek soli morskiej lub kamiennej
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-10 suszonych liści laurowych (zależnie od wielkości)
  • dodatkowo postanowiłam zużyć również suszone listki kozieradki, które prawie rok temu kupiłam w sklepie wysyłkowym (Kasoori meth

Przygotowanie

  1. Marchew, seler i pietruszkę – korzenie – umyłam i obrałam ze skórki.

  2. Por oczyściłam, zdejmując wierzchnie liście i odcinając ciemno zieloną część i dokładnie opłukałam z piasku.

  3. Ząbki czosnku obrałam z łusek i pokroiłam w plasterki.

  4. Nać pietruszki, selera i koperku opłukałam i otrząsnęłam dokładnie z wody.

  5. Marchewkę, por, czosnek oraz korzeń pietruszki i selera pokroiłam w plasterki.

  6. Plastry warzyw, wszystkie natki oraz ostrą papryczkę rozmieściłam na sitach suszarki do warzyw i grzybów.

  7. Wszystkie warzywa wysuszyłam, co jakiś czas zamieniając miejscami sita suszarki, żeby składniki suszyły się równomiernie.

  8. Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich, jakie są na wyposażeniu piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy przez kilka godzin – aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C, a drzwiczki lekko uchylone.

  9. Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyłam do naczynia mojego speedcooka i zmieliłam (obroty 10, czas około 10 s.), ale można je sukcesywnie umieszczać w pojemniku blendera, a nawet w młynku do kawy. Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie – ja tym razem uzyskałam proszek, ale można również pozostawić przyprawę w nieco większych kawałkach – tak, jak lubicie.

  10. Uzyskany proszek wsypałam do szczelnego pojemnika – słoika z klamrą. Nie powinna się do środka przedostawać wilgoć, wówczas domowa przyprawa typu Vegeta będzie miała przynajmniej kilkumiesięczną trwałość.

  11. Takiej przyprawy używam do zup, sosów, zapiekanek, marynat i rozmaitych innych potraw. Poprawia smak, kolor i aromat dań a jednocześnie wiem, że nie dodaję do nich chemicznych składników. Spróbujecie?

Komentarze do przepisu (9)

babciaaneczka 22 listopada 2016
Dzięki za dokładny przepis, trochę pracochłonny, ale warto zrobić.A tak na marginesie, ja wykorzystuję... Czytaj całość »
Dzięki za dokładny przepis, trochę pracochłonny, ale warto zrobić.A tak na marginesie, ja wykorzystuję łodyżki z koperku w ten sposób, że po umyciu i wysuszeniu zamrażam je i dodaję do gotowania ziemniaków,nawet przez całą zimę. Po odcedzeniu ziemniaków, wyrzucam łodyżki. Pozdrawiam :)
hajduczek-naturalnie 22 listopada 2016
Babciaaneczka, dziękuję za poradę. Ja również wykorzystuję łodyżki koperku na rozmaite spasoby, a dodanie... Czytaj całość »
Babciaaneczka, dziękuję za poradę. Ja również wykorzystuję łodyżki koperku na rozmaite spasoby, a dodanie ich tutaj miało być również sugestią pewnej dowolności składników. Bo do suchej przyprawy warto dodać wszystko to, co aromatyczne, co lubimy i uważamy, że będzie pasowało. Pozdrawiam :)
gochna55 23 listopada 2016
Znam ten przepis - ja ścierałam na grubych oczkach i suszyłam w piecyku lub w woreczkach z gazy. Od lat nie... Czytaj całość »
Znam ten przepis - ja ścierałam na grubych oczkach i suszyłam w piecyku lub w woreczkach z gazy. Od lat nie używam "kostek"- sama sobie robię np. gotuję młode warzywka ( w sezonie) i wywar mrożę w woreczkach na lód,(warzywny) a jak dodam kurczaka to mam kostkę rosołową. Polecam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g marchwi
  • 150 g pietruszki (korzeń)
  • ok. 300 g korzenia selera
  • biała i jasnozielona część pora
  • pęczek natki pietruszki
  • liście z naci jednego selera (bez łodyg)
  • kilka gałązek świeżego lubczyku (dobrze jest go użyć, bo wpływa na smak i aromat przyprawy, ale myślę, że można się bez niego ob
  • można użyć także nieco koperku – miałam łodyżki pozostałe po wykorzystaniu listków do mizerii, które żal było wyrzucić
  • 1 – 2 ostre papryczki, oczyszczone z nasion
  • pół główki czosnku, ząbki należy obrać z łusek
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 6 łyżeczek soli morskiej lub kamiennej
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-10 suszonych liści laurowych (zależnie od wielkości)
  • dodatkowo postanowiłam zużyć również suszone listki kozieradki, które prawie rok temu kupiłam w sklepie wysyłkowym (Kasoori meth
Składniki