Domowa prażona cebulka

Domowa prażona cebulka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Domowa szybka do zrobienia prażona cebulka, idealna do posypania kanapek, hotdogów, zapiekanek czy sałatki.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam ją do miski i posoliłam. Dosypałam mąkę i dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam cebulę. Zmniejszyłam ogień i smażyłam cebulkę, mieszając co jakiś czas, aż się ładnie zezłociła i zrobiła chrupiąca. Smażenie zajęło mi ok. 15 minut lub może trochę dłużej. Usmażoną cebulkę wyłożyłam na talerz nakryty ręcznikami papierowymi i rozłożyłam ją równomiernie żeby odsączyć ją z tłuszczu. Pozostawiłam ją tak do wystygnięcia, a następnie przełożyłam do słoika i schowałam do lodówki. Taką cebulkę można wykorzystać do posypania zapiekanek, hotdogów czy sałatki.

Składniki
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Składniki