Domowa konserwa wieprzowa.

Domowa konserwa wieprzowa.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: danutast1
Nie musisz przepłacać, wystarczy trochę chęci i masz pyszny dodatek do pieczywa.

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 100 g surowego boczku
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 duże ząbki czosnku (przepuścić przez praskę)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ziela angielskie (zmiażdżyć)
  • 3 owoce jałowca (zmiażdżyć)
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Mięso i boczek mielimy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.

  2. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy + żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu 30 min. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 24 godz.

  3. Po 24 godz. wyjmujemy z lodówki i nakładamy do słoików, zakręcamy ( najlepiej do małych z szeroką szyjką - ja dałam do dużych i trochę źle się wyjmuje ). Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1 godz. Życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

embepe13 26 stycznia 2017
Wybacz proszę, ja wiem że to jest pyszne, ale to zdjęcie nasunęło mi wspomnienie obrazku z dawnych lat, takie... Czytaj całość »
Wybacz proszę, ja wiem że to jest pyszne, ale to zdjęcie nasunęło mi wspomnienie obrazku z dawnych lat, takie śniadanko robotników, gazeta, musztardówka... :)))
danutast1 26 stycznia 2017
Nie ważne jak wygląda, ważne jak smakuje ;)
Składniki
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 100 g surowego boczku
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 duże ząbki czosnku (przepuścić przez praskę)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ziela angielskie (zmiażdżyć)
  • 3 owoce jałowca (zmiażdżyć)
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Składniki