Dip z cukinii

Dip z cukinii
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Na jogurcie, z dodatkiem cebuli. Nuty ostrości nadaje mu odrobina chili w proszku, no może nie taka odrobina, prawie pół łyżeczki.

Składniki

  • cukinia 1/2 szt (u mnie został wykorzystany miąższ z wydrążenia jednej cukinii)
  • cebula 1/2 szt
  • chili w proszku około 1/2 łyżeczki (ale płaskiej)
  • jogurt naturalny 350 g
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Rozdrobnione warzywa z dodatkiem chili włożyć do rondelka i smażyć bez dodatku tłuszczu. Nim cukinia puści sok, aby rondel się nie przypalił, warzywa należy podlać jedną łyżka wody.
    Całość smażyć do momentu całkowitego zredukowania wody, soków warzywnych (chwile to potrwa). Następnie warzywa przestudzić i zblendować.
    Masę warzywną wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką w proszku, która nada całości delikatny odcień czerwieni.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 23 lipca 2014
Ostry - już lubię ;)
BEATA1978 23 lipca 2014
:))
konhambos 24 lipca 2014
Doskonaly
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia 1/2 szt (u mnie został wykorzystany miąższ z wydrążenia jednej cukinii)
  • cebula 1/2 szt
  • chili w proszku około 1/2 łyżeczki (ale płaskiej)
  • jogurt naturalny 350 g
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • sól, pieprz czarny mielony
Składniki