Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny dodatek do grillowanego mięsa :)
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 312
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 503
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 312
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 503
Składniki
Mąkę przesiałam przez sitko.
Z tej porcji mąki odmierzyłam 3 łyżki mąki i rozmieszałam z drożdżami, ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam go z pozostałą mąką, dodałam sól, olej ok. 2-3 łyżek.
Wyrobiłam ciasto i rozwałkowałam.
Rozwałkowane ciasto posmarowałam masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Pokroiłam w nierówne paski.
Każdy pasek ciasta rolowałam a na koniec wszystkie splotłam w warkocz.
Piekłam ok. 20 minut w 200 stopniach.
Chlebek jest fantastycznym dodatkiem do grillowanej karkówki czy kiełbaski :D Polecam i życzę smacznego :D To się robi naprawdę szybko! Lidka