Czosnkowo - serowe steki z kalafiora

Czosnkowo - serowe steki z kalafiora
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kalafior zapiekany w mieszance ziół z czosnkową nutą oraz dodatkiem sera to dodatek, który pasuje idealnie do każdego dania mięsnego, a co więcej jest banalnie prosty do przygotowania.

Składniki

  • duży kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
    Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Kalafior oczyścić z liści, a także dokładnie oczyścić z wszelkiego brudu i pokroić w odpowiadającej nam wielkości, nie za grube plastry przypominające steki.
    4 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce w ilości 1/3 szklanki.

  2. Do miseczki dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki i dokładnie wymieszać.
    Każdy stek z kalafiora dokładnie i równomiernie posmarować z obu stron przygotowaną mieszanką oliwy i ziół, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i układać na wcześniej przygotowanej blasze do pieczenia w jednej warstwie.

  3. Tak przygotowany wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, lub do momentu aż osiągnie ulubiony przez nas stopień podpieczenia, pamiętając aby w międzyczasie przewrócić steki na drugą stronę, aby kalafior podpiekł się równomiernie.

    Tak pięknie podpieczone steki posypać startym serem parmezan i podawać na ciepło jako przystawkę, przekąskę lub dodatek do ulubionych dań mięsnych.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 października
Pyszotka:)
Składniki
  • duży kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Składniki