Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tak podana kapusta często pojawiała się w moim domu rodzinnym. Ja od czasu do czasu przypominam domownikom te smaki, bo naprawdę warto. Polecam.

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 listek laurowy, 4 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkować. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z kapustą. Skropić sokiem z cytryny. Do garnka nalać wody tylko tyle aby przykryła kapustę. Gotować do miękkości kapusty około 30 minut. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać mąkę. Wymieszać. Tak przygotowana zasmażkę wlać do kapusty. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Komentarze do przepisu (6)

bryssska 14 listopada 2018
Uwielbiam, ale sobie ochoty narobiłam -D
fafiatko 14 listopada 2018
Wyjatkowo smaczna!
basiliana 15 listopada 2018
Bardzo apetyczna kapusta, w sam raz do kotleta.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 listek laurowy, 4 kulki ziela angielskiego
Składniki