Cytrynowo-orzechowe pesto z karmelizowanymi pomarańczami

Cytrynowo-orzechowe pesto z karmelizowanymi pomarańczami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Cytrynowo orzechowe pesto z karmelizowanymi pomaranczami jest gotowe w 20 minut i smakuje wysmienicie. Doskonala alternatywa do klasycznych pesto.

Składniki

  • 2 organiczne cytryny
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 175 g orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Pomarancze pokroic w plasterki, posypac cukrem i wlozyc do goracego piekarnika, az cukier sie skarmelizuje.
    Obrac cytryny i drobno pokroic skórke lub zetrzec ja bezposrednio z cytryny za pomoca specjalnego nozyka lub tarki.
    Obrac czosnek i posiekac z orzechami wloskimi i odrobina oliwy za pomoca blendera, dodac sól i wymieszac ze skórka cytrynowa.
    Umiescic plasterek pomaranczy na dnie słoika, wlac pesto, polac olejem i polozyc na wierzchu plasterek pomaranczy.

  2. Na koniec ponownie zalac olejem i zakrecic sloik. Pesto doskonale komponuje sie z makaronem, z kurczakiem i ryba.

  3. Pesto ma szczególny smak jesli uzyjemy do niego cytrynowej lub pomaranczowej soli. Przepis na domowa aromatyzowana sól tutaj:

    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-sol-aromatyzowana,173296,konhambos.html

Komentarze do przepisu (7)

BEATA1978 22 lipca
Kolejny ciekawy przepis, aż kusi żeby skorzystać :)
fafiatko 22 lipca
Świetny dodatek do wykwintnych dań!
Obserwator 22 lipca
Świetny pomysł
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 organiczne cytryny
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 175 g orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek
Składniki