Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Tradycyjna, wielkanocna ćwikła. Świetny dodatek do gotowanych jaj i do wszelkiego rodzaju mięs. U mnie w domu często stosowana jako warzywne dopełnienie drugiego dania.

Składniki

  • buraki ćwikłowe 6 sztuk (średnie)
  • chrzan (w słoiczku) 400g
  • sól
  • ocet 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, wkładamy do garnka (najlepiej tak zwanego "gorszego", ponieważ buraki pozostawiają trwały, ciemny osad na garnku i nowego, ładnego zwyczajnie szkoda).
    Następnie buraki zalewamy wodą (powinna je przykryć), gotujemy w łupince (czas gotowania 1 godzina), odcedzamy, studzimy.
    Zimne buraczki obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Utarte buraki łączymy z chrzanem, odrobiną soli i octu, mieszamy. Gotową ćwikłę przekładamy do słoików, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 11 kwietnia 2015
Uwielbiam :D Też sam robię ,z tą małą różnicą ,że buraki zapiekam. Wtedy mają lepszy aromat i kolor.... Czytaj całość »
Uwielbiam :D Też sam robię ,z tą małą różnicą ,że buraki zapiekam. Wtedy mają lepszy aromat i kolor. Pozdrawiam ;)
Kasiaczek06 11 kwietnia 2015
uwielbiam tylko że bez octu a z dodatkiem pieprzu i cynamonu:) pyycha:)
Futka 11 kwietnia 2015
Pyszna! Buraczki uwielbiam w każdej postaci :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • buraki ćwikłowe 6 sztuk (średnie)
  • chrzan (w słoiczku) 400g
  • sól
  • ocet 1 łyżka
Składniki