Cienkie chlebki z patelni

Cienkie chlebki z patelni
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Najłatwiejsza metoda na domowe chlebki pita.

Składniki

Przygotowanie

  1. Miałam drożdże suszone. rozrobiłam je z odrobiną ciepłej wody, łyżka mąki, cukrem i sola i oliwą. Gdy spieniły się dodałam mąki i wodę i wyrobiłam w robocie.
    Przy użyciu świeżych drożdży wystarczy je rozmieszać w ciepłej wodzie i nie trzeba czekać na wyrastanie.
    Ciasto wyrosło.

    W sumie wyjdzie 16 chlebków.
    Ciasto podzieliłam na pól, potem każdą połówkę na cztery i na dwa.
    Rozwałkowałam na bardzo cienko, podsypując mąką- żytnia mąka to ułatwia.

    Połowę ciasta można przechowywać w lodówce i wykorzystać np do pizzy.

  2. Rozgrzałam suchą patelnię dosyć mocno. Kładłam chlebki na minutę lub mniej z każdej strony. Do lekkiego zrumienienia bąbli.

    Chlebki można zawinąć w ścierkę i w torbę foliową, nie zeschną się.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (13)

Dolcevita-in-my-kitchen 19 października
Uwielbiam takie chlepki, super :)
KulinarnaChwila 20 października
Pyszotka:)
kucharka-amatorka 20 października
Świetne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki