Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche uniwersalne ( ok.450 g)
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
1. Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. 2. Włożyć w nie masło, wsypać sól,cukier i wbić jajko. 3. Palcami połączyć składniki na gładką masę. 4. Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciast będzie miało ziarnistą konsystencję. 5. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. 6. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. 7. Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki. 8. Należy je rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart o średnicy 20-23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut. 9. Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta. 10. Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 oC przez 20 min. 11. Usunąć papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.