Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Bardzo prosty przepis na ciasto na pizzę. Składniki na dwa spody, każdy wielkości 25 cm. Po nałożeniu sosu i dowolnych dodatków, należy piec około 6 minut, w temperaturze 200 stopni. Ciasto można też zamrozić. Delikatnie naoliwioną kulę ciasta należy dokładnie owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Tak przechowywane ciasto, przed użyciem należy przełożyć na całą noc do lodówki.

Składniki

  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • suszony tymianek
  • szklanka ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Drożdże rozdrobnić i dodać oliwę, cukier i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać.

    Zmieszać z mąką sól, przyprawy i wlać płyn z drożdżami.

    Wyrabiać ciasto aż będzie pulchne i elastyczne.

    Delikatnie zwilżyć i odstawić pod przykryciem na pół godziny, aż wyrośnie.

    Ciasto podzielić na dwa kawałki.

    Uformować cięki placek, rozciągając palcami

Komentarze do przepisu (2)

grklon 09 listopada 2015
Żona dodaje jeszcze do ciasta drobno posiekany czosnek. Efekt rewelacyjny :) Jeśli chcecie bardziej kruche ciasto... Czytaj całość »
Żona dodaje jeszcze do ciasta drobno posiekany czosnek. Efekt rewelacyjny :) Jeśli chcecie bardziej kruche ciasto to można dodać pół szklanki wody i pół szklanki mleka. Pozdrawiam.
Ewela1987 21 grudnia 2015
Pierwszy raz robiłam ciasto na pizzę i wyszło super. Tak jak lubię, cienkie ciasto jak w lokalach. Myślę, że... Czytaj całość »
Pierwszy raz robiłam ciasto na pizzę i wyszło super. Tak jak lubię, cienkie ciasto jak w lokalach. Myślę, że na pierwszym razie nie skończę. To prawda, ciasto na dwie pizze ale dla 3 głodomorów jedna to za mało:)
Składniki
  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • suszony tymianek
  • szklanka ciepłej wody
Składniki