Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

Składniki

  • Na ciasto pierogowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto pierogowe.
    Prosty przepis:
    wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.

    Następnie przygotowujemy farsz. Mogą to być ziemniaki z białym serem na pierogi ruskie, truskawki itd.



  2. Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (jak najcieniej), wykrawamy np. literatką kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi.

    Gotowe pierożki wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy ok. 2 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnie (na bardzo małym ogniu).

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 31 maja 2018
Polecam bez jajka ;) Delikatne ew. z samym żółtkiem ;)
Kate85 03 czerwca 2018
No pewnie, jeszcze nie robiłam bez jajka ;)pozdrawiam pięknie :)
gochna55 05 czerwca 2018
Robię bez jajka - "szkoła babci i mamy" czyli jakieś hmmm ... 50 (?) lat. :)
Składniki
  • Na ciasto pierogowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki