Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sos, który doskonale pasuje do różnych dań. Mirabelkowy chutney jest szczególnie smaczny, ponieważ ma w sobie w sam raz słodycz i kwaśność potrzebną do wydobycia tego co najlepsze z mięs, ryb i serów. Do tego łatwo się go przygotowuje.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Mirabelki myjemy i w całości wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem, wstawiamy na ogień. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpadną.
Następnie przecieramy dokładnie przez sito i wyrzucamy pestki. Przecedzoną pulpę przekładamy ponownie do rondelka i gotujemy ją nadal, aż zgęstnieje, nabierze ciemnego, bursztynowego koloru
Wysmażamy mirabelki tak około 1/2 godziny, stale mieszając. Po czym dodajemy czosnek roztarty z solą, szczyptę cynamonu, 2-3 zmiażdżone w moździerzu goździki i papryczkę chili w całości. Podgrzewamy jeszcze 15 minut chutney na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy papryczkę, przekładamy gorący sos do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Chutney mirabelkowy nadaje się od razu do jedzenia. Zamknięty na gorąco może stać w lodówce 2-3 miesiące.