Chrzan Babci Marii

Chrzan Babci Marii
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: oldfork
Chrzan na który przepis zdradziła mi kiedyś teściowa obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole. Delikatnie słodki, delikatnie chrzanowy. Idealny dodatek do wielkanocnych wędlin i jajek.

Składniki

  • Chrzan mały słoiczek 180 g
  • Woda 3 łyżki
  • Ocet 3 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • Jajko 3 sztuki

Przygotowanie

  1. Wodę, ocet i cukier mieszamy i gotujemy. Gdy cukier się rozpuści i całość zacznie wrzeć wlewamy jajka wcześniej wybite do miseczki. Zmniejszamy płomień gazu i delikatnie mieszamy co jakiś czas aby jajka się ścinały. Można utworzyć jednolitą gładką konsystencję ja jednak preferuję gdy widać kawałki ściętego białka. Po kilku minutach gdy jajka całkiem się zetną dodajemy chrzan ze słoiczka i mieszamy gotując jeszcze przez chwilę.

Komentarze do przepisu (5)

renka 23 marca 2014
Chętnie bym wypróbowała ,ale jak dać 3 łyżki jajka? może 3 sztuki -)
oldfork 23 marca 2014
renka-jasne że 3 jajka ;)
Ewaaa 23 marca 2014
bardzo ciekawy przepis :), uwielbiam chrzanowe klimaty :), zabieram, zostawiam kciuka i pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Chrzan mały słoiczek 180 g
  • Woda 3 łyżki
  • Ocet 3 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • Jajko 3 sztuki
Składniki