Chrupiące pieczone ziemniaki

Chrupiące pieczone ziemniaki
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wataga
Tak przygotowane ziemniaki mają chrupiącą skórkę, a w środku pozostają miękkie i maślane :)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, tak, by wszystkie były podobnej wielkości. Następnie wrzucić do garnka z zimną osoloną wodą. Gotować przez ok. 10 - 12 minut, póki nóż nie będzie się wbijał mniej więcej do połowy kawałków ziemniaków.

    Po tym czasie odcedzić i lekko przestudzić podgotowane ziemniaki.

    W międzyczasie przygotować marynatę: oliwę połączyć z pieprzem, papryką, startym na tarce czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

    Ziemniaki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmarować z każdej strony oliwą z przyprawami i rozłożyć na blaszce tak, żeby się ze sobą nie stykały.

    Blaszkę z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec przez ok. 30 minut.

    Smacznego!

Składniki