Chmurki z białek

Przepis dnia 2017-08-12
Chmurki z białek
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Sprytny i ciekawy sposób na wykorzystanie białek.

Składniki

  • 4 białka
  • ok 100 g mąki tortowej
  • ok 100 g mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Dodatkowo: tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy tłuszcz. Ja do smażenia użyłam frytkownicy, ale z powodzeniem możecie zastąpić ją rozgrzanym w garnku tłuszczem. Tylko pamiętajcie temperatura musi być bardzo wysoka, aby chmurki szybko się usmażyły a nie nasiąkły za bardzo tłuszczem (minimum 170°C).

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Przesiewamy do nich mąki i delikatnie mieszamy (za pomocą łyżki), aż składniki się połączą.

  3. Na rozgrzany tłuszcz (u mnie we frytkownicy temperatura 190°C) wrzucamy ciasto, formując za pomocą dwóch łyżeczek chmurki. Po kilku minutach, jeśli jest to konieczne obracamy je na drugą stronę. Smażymy na złoty kolor. Czas zależy od sposobu smażenia i mocy urządzenia. Moje chmurki smażyły się około 6-7 minut (po 3 minuty z każdej strony).

    Takie chmurki to wyśmienity i niebanalny dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, zarówno tych mięsnych, jak i grzybowych.

    Smacznego ;)

Składniki
  • 4 białka
  • ok 100 g mąki tortowej
  • ok 100 g mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Dodatkowo: tłuszcz do smażenia
Składniki