Chlebki naan z czarnuszką

Chlebki naan z czarnuszką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kardamonovy
Chlebki naan z czarnuszką

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • czarnuszka
  • sól
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Płytę granitową wkładamy do piekarnika i nagrzewamy przez 30 min w temperaturze 240 stopni. Mąkę przesiewamy do miski. Mleko, jajko i jogurt mieszamy ze sobą, dodajemy do mąki, solimy i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie, dlatego trzeba je wyrabiać przez dobre 10 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, rozwałkowujemy do 2 mm grubości (jeżeli za bardzo się klei, można je podsypać odrobiną mąki), posypujemy szczyptą czarnuszki. Czarnuszkę wklepujemy w ciasto - nie odpadnie nam z placków. Naan wrzucamy na rozgrzaną płytę aż to zrumienienia. Czas zależy tak naprawdę od piekarnika, wielkości placków, itp. Ja je piekłam około 1,5 minuty. Jeżeli nie macie takiej płyty, nic straconego, można je upiec także na zwykłej blasze lub po prostu usmażyć na patelni (bez tłuszczu). Naan przed podaniem, skrapiamy odrobiną oliwy.
    Przepis zaczerpnięty z bloga złotaproporcja.pl.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 21 czerwca 2016
Mniam naan <3 i jeszcze z czarnuszką - pycha <3
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • czarnuszka
  • sól
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie)
Składniki