Chlebek z czarnuszką

Chlebek z czarnuszką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Domowy wypiek jest najlepszy.

Składniki

  • mąka pszenna ½ kg
  • otręby pszenne 5 dag
  • Siemię lniane 2 łyżki
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do formy
  • 5 dag drożdży

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Pół litra ciepłej wody wlać do miski, rozpuścić cukier i drożdże. Następnie dodać sypkie składniki i zarobić ręką ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Foremki keksowe posmarować tłuszczem, posypać czarnuszką i wyłożyć podrośnięte ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez 53 minuty. Po upieczeniu obwinąć ściereczką i pozostawić do wystudzenia.

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 22 października 2017
już wyrobiony- rośnie,akurat na dzisiejszą imprezkę:)
Składniki
  • mąka pszenna ½ kg
  • otręby pszenne 5 dag
  • Siemię lniane 2 łyżki
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do formy
  • 5 dag drożdży
Składniki