Chlebek tostowy

Chlebek tostowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ten pyszny domowy Chlebek tostowy robi się go naprawdę szybko, a smakuje wybornie :-) Koniecznie wypróbujcie :-). W oryginalnym przepisie zamiast mleka użyto wody, a zamiast masła oleju.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej np. typ 450
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych drożdży (jeśli używasz świeżych pamiętaj, aby najpierw zrobić rozczyn)
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g roztopionego masła extra 82%

Przygotowanie

  1. 1. Do miski przesiej mąkę.

    2. Dodaj suche drożdże, mleko, miód i sól.

    3. Za pomocą miksera (użyj końcówek z hakiem) wyrabiaj ciasto.

    4. Po chwili, gdy zacznie się łączyć dodaj roztopione masło.

    5. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

    6. Miskę przykryj folią spożywczą.

    7. Odstaw do wyrośnięcia na około 40-60 minut.

    8. Po tym czasie ciasto przełóż do formy na KEKS wyłożonej papierem do pieczenia.

    9. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ponownego wyrośnięcia około 30 minut lub do czasu, gdy ciasto wypełni formę niemal w całości po brzegi.

    10. W czasie kiedy ciasto rośnie piekarnik nagrzej do 200°C.

    11. Przed włożeniem ciasta do piekarnika wierzch ciasta posmaruj mlekiem.

    12. Piecz około 30-40 minut, do czasu, gdy chlebek będzie zarumieniony.

    13. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 09 września 2018
Domowy najlepszy :-)
Gosposia-samosia 25 września 2018
Ten chlebek to jak ciasto drożdżowe,chlebek ma być na lekkim zakwasie,może być na mące pszennej,ale gdzie tam... Czytaj całość »
Ten chlebek to jak ciasto drożdżowe,chlebek ma być na lekkim zakwasie,może być na mące pszennej,ale gdzie tam zwykłej drożdżowce tylko słonej do prawdziwego chleba.
anonymous.270181 25 września 2018
czy tylko masło extra ma 82% tłuszczu
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g mąki pszennej np. typ 450
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych drożdży (jeśli używasz świeżych pamiętaj, aby najpierw zrobić rozczyn)
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g roztopionego masła extra 82%
Składniki