Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chlebek z mąki gryczanej z nasionkami chia
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 16
Polecam.
Odsłon: 519
...ale pyszny.
Odsłon: 548
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 32
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 52
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 16
Polecam.
Odsłon: 519
...ale pyszny.
Odsłon: 548
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 32
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 52
Składniki
Nasionka chia wsypać do miseczki i zalać ciepłą wodą.Odstawić na 15 min. W drugiej miseczce przygotować drożdże.Rozmieszać je z ciepłą wodą i dodać miód.Odstawić na ok.15 min. Z podanych składników wychodzą dwie małe keksówki. Keksówki posmarować tłuszczem oprószyć mąką kokosową.. W trzeciej misce wymieszać wszystkie suche składniki ,dodać chia ,drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia.. Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czypłatkami owsianymi albo zostawić bez niczego.
Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Chlebek jest pyszny SMACZNEGO!!!