Chleb żytni na zakwasie (z maszyny)

Chleb żytni na zakwasie (z maszyny)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Ładnie wyrósł, jest wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku - taki smak chleba pamiętam z dzieciństwa.

Składniki

  • mąka żytnia chlebowa - 30 dag
  • mąka pszenna, pełnoziarnista - 20 dag
  • otręby i zarodki pszenne - po 2 dag
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru (użyłem trzcinowego)
  • pół paczki drożdży - 50 g
  • 320 ml letniej wody
  • 1/3 szklanki zakwasu żytniego

Przygotowanie

  1. Na zakwas potrzeba jedynie mąkę żytnią, razową, taką jak na żurek. I oczywiście wodę.
    Do słoika wsyp dwie łyżki mąki, dodaj dwie łyżki letniej wody, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
    Po 12 godzinach wymieszaj ponownie.
    Po następnych 12 godzinach dodaj znów dwie łyżki mąki i tyle letniej wody, aby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
    Znów po 12 godzinach wymieszaj i po następnych - dokarmiaj mąką.
    I tak codziennie.

    Po 3 - 4 dniach zakwas zacznie wydzielać lekko piwny zapach i pojawi się delikatna piana. To znak, że zaczął pracować.
    Po mniej więcej tygodniu powinien być gotowy do użytku

  2. Wsyp wszystkie składniki do pojemnika maszyny. Ja drożdże rozrabiam z cukrem i odrobiną wody oddzielnie i dodaję dopiero, kiedy maszyna zaczyna mieszać ciasto po wstępnym podgrzaniu.
    Nie zaglądaj do środka w czasie procesu wyrabiania i pieczenia!
    Jeszcze jedna uwaga - lepszy efekt mieszania jest wtedy, kiedy do pojemnika pierw wlejesz wszystkie płynne składniki, następnie dopiero dodasz mąki.

Składniki
  • mąka żytnia chlebowa - 30 dag
  • mąka pszenna, pełnoziarnista - 20 dag
  • otręby i zarodki pszenne - po 2 dag
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru (użyłem trzcinowego)
  • pół paczki drożdży - 50 g
  • 320 ml letniej wody
  • 1/3 szklanki zakwasu żytniego
Składniki