Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Żytni chleb na zakwasie - samo zdrowie, bez ulepszaczy, konserwantów, spulchniaczy itp. Trochę pracochłonny, ale warty zachodu...

Składniki

  • mąka żytnia (typ 2000 - razowa) - ok. 3,5 - 4 szklanek
  • mąka pszenna - ok. 1,5 - 2 szklanek
  • otręby żytnie - 3 - 4 czubate łyżki
  • mąka amarantusa (lub inna) - 0,5 szklanki
  • słonecznik łuskany - 4 - 5 łyżek
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól - 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Zakwas:

    dwie - trzy łyżki mąki żytniej razowej
    ok. 2 łyżek wody
    Wymieszaj w słoiku mąkę z wodą tak, aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki.
    Nakryj lnianą ściereczką i odstaw.
    "Dokarmiaj" zakwas codziennie - dosyp dwie łyżki mąki i tyle wody, aby konsystencja została zachowana. Postępuj tak minimum tydzień.

  2. Zaczyn:
    Bierzemy szklankę zakwasu, dosypujemy dwie - trzy łyżki mąki i dolewamy ciepłej (ok. 30 st. C) wody. mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po minimum 12 godzinach zaczyn powinien wytworzyć pianę - wtedy jest gotowy do użycia - może to jedna trwać dłużej, nawet do 3 - 4 dni.
    Jeżeli zakwas jest gotowy przelewamy do do większej miski, dodajemy dwie łyżki oleju, dwie łyżeczki (płaskie) soli, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę.
    Na ten chleb potrzeba:

    mąka żytnia (2000) - ok. 2,5 szklanki
    mąka pszenna (500 - ok. 1,5 szklanki
    otręby żytnie - 2 - 3 czubate łyżki
    mąka amarantusa - ok. 0,5 szklanki
    ziarna słonecznika - 3 - 4 łyżki
    Ciasto wyrabiamy ręcznie i odkładamy do natłuszczonej miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. kiedy ciasto podwoi swoją objętość - jest gotowe do użytku.
    Przydatny test - wciśnij palcem ciasto tak, aby zrobić zagłębienie. Jeżeli pozostanie - ciasto jest gotowe.
    Spłaszcz je dłonią, aby usunąć powietrze i wyrób jeszcze raz.

  3. Wyłóż na natłuszczoną blaszkę i piecz w temp. 170
    st. C ok. 35 - 40 minut.

  4. Pozostałą część zakwasu schowaj do lodówki. Będzie na następny raz. "Dokarmiaj" go raz na tydzień.

Komentarze do przepisu (1)

rosynka 03 listopada 2013
Malo nie ugryzlam komputera! Az mi zapachnialo swiezym chlebem. Super przepis - obowiazkowo wyprobuje!!! Dziekuje i... Czytaj całość »
Malo nie ugryzlam komputera! Az mi zapachnialo swiezym chlebem. Super przepis - obowiazkowo wyprobuje!!! Dziekuje i pozdrawiam.
Składniki
  • mąka żytnia (typ 2000 - razowa) - ok. 3,5 - 4 szklanek
  • mąka pszenna - ok. 1,5 - 2 szklanek
  • otręby żytnie - 3 - 4 czubate łyżki
  • mąka amarantusa (lub inna) - 0,5 szklanki
  • słonecznik łuskany - 4 - 5 łyżek
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól - 2 łyżeczki
Składniki