Chleb ziarnisty

Chleb ziarnisty
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: balbinka568
Chlebek pycha. Dosłownie znika z talerza.

Składniki

  • -Mąka krupczatka - 1kg
  • -Mąka pszenna - 1 szklanka
  • -Siemię lniane - 6 łyżek
  • -Słonecznik - 6 łyżek
  • -Otręby pszenno - żytnie - 1 szklanka
  • -Pestki dyni - 2 łyżki
  • -Sól - 3 łyżeczki
  • -Cukier - 3 łyżki
  • -Drożdże - 50 g
  • -Ciepła woda - 1 litr

Przygotowanie

  1. Mąkę, ziarna, sól i cukier oraz rozpuszczone drożdże dokładnie wymieszać.
    Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto.

  2. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

  3. Ponownie wyrobić i przełożyć do dwóch form (32X11 cm) wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką krupczatką.

  4. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

  5. Piec w nagrzanym piekarniku 210 stopni, przez około 1 godzinę.
    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 30 stycznia
Super chlebek:)
Składniki
  • -Mąka krupczatka - 1kg
  • -Mąka pszenna - 1 szklanka
  • -Siemię lniane - 6 łyżek
  • -Słonecznik - 6 łyżek
  • -Otręby pszenno - żytnie - 1 szklanka
  • -Pestki dyni - 2 łyżki
  • -Sól - 3 łyżeczki
  • -Cukier - 3 łyżki
  • -Drożdże - 50 g
  • -Ciepła woda - 1 litr
Składniki