chleb ze słonecznikiem na maślance

chleb ze słonecznikiem na maślance
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny.

Składniki

  • -1/2 mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl maślanki
  • -łyżeczka soli -3/4 szkl wody -2,5 łyżki cukru
  • -4 łyżki oleju - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.

    Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.

  2. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną garść słonecznika.
    I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie.

    Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki.
    Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem.

    Chlebek pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.

  3. Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.

Składniki
  • -1/2 mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl maślanki
  • -łyżeczka soli -3/4 szkl wody -2,5 łyżki cukru
  • -4 łyżki oleju - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika
Składniki