Chleb z żurawiną

Chleb z żurawiną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszny chlebek z dodatkiem żurawiny który utrzymuje długo świeżość.

Składniki

  • 2 ½ szk. mąki pszennej
  • 2 ½ mąki żytniej
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 szk. ciepłej wody
  • Składniki na rozczyn:
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szk. wody ciepłej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie żurawiny

Przygotowanie

  1. 1. Żurawinę zalewamy ciepłą wodą.

  2. 2. Drożdże kruszymy w misce.

  3. 3. Dodajemy cukier.

  4. 4. Następnie mąkę.

  5. 5. Wlewamy wodę i mieszamy żeby nie powstały grudki.
    6. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  6. 7. Do większej miski wsypujemy mąki, dodajemy sól.

  7. 8. Wlewamy rozczyn oraz wodę.

  8. 9. Żurawinę odlewamy z wody i dodajemy.

  9. 10. Wyrabiamy ciasto.

  10. 11. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  11. 12. Przekładamy do formy podłużnej.

  12. 13. Pieczemy 50 minut w 180˚C.
    14. Chlebek gotowy.
    15. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 03 grudnia 2018
W pobliskiej piekarni kupuję czasem chleb ze śliwką, jak również z żurawiną, są pyszne :)
Nie ma to jednak,... Czytaj całość »
W pobliskiej piekarni kupuję czasem chleb ze śliwką, jak również z żurawiną, są pyszne :)
Nie ma to jednak, jak własne wypieki, smakują o niebo lepiej :D
babcitereskiciasta 04 grudnia 2018
Domowy najlepszy.:)
terwol 05 grudnia 2018
Pyszny chlebek.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 ½ szk. mąki pszennej
  • 2 ½ mąki żytniej
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 szk. ciepłej wody
  • Składniki na rozczyn:
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szk. wody ciepłej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie żurawiny
Składniki