Chleb z ziołami na sodzie i maślance.

Chleb z ziołami na sodzie i maślance.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś upiekłam chlebek z ziołami z przepisu mojej koleżanki Beatki ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła zmian do przepisu. Zauważyłam że się chyba uzależniłam od pieczenia chleba. Ten chlebuś zostaje u mnie na stałe tylko co jakiś czas upiekę z czym innym, podam wam przepis może zechcecie skorzystać jak dla mnie mega smaczny.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 480 (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej babuni typ 650,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać obie mąki wsypać sól i wymieszać. Do wymieszanej mąki z solą wlać maślankę i dodać sodę. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników.

  2. Gdy już całość się połączyła wlać olej i znowu dokładnie wymieszać. Gdy już wymieszane z olejem dodać suszone pomidorki z ziołami i również wymieszać całość.

  3. Do blaszki 31 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto chlebowe , posypać ciasto dowolnymi nasionami ( u mnie słonecznik ).

  4. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika ustawionego na 210 stopni i piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczony chleb wyjąć z formy zdjąć papier i studzić na kratce.

  5. Chlebuś wyszedł bardzo smaczny a już z dodanymi suszonymi pomidorkami w środku to niebo w gębie, do tego prawdziwe masło i nic do szczęścia więcej mi nie trzeba. Zakochałam się w chlebku od pierwszego widzenia. Serdecznie polecam niebawem zrobię kolejny. Ukrojona kromka sama mówi za siebie ( czyli like widoczne gołym okiem ).

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 480 (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej babuni typ 650,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią.
Składniki