chleb z ziarnami na zakwasie

chleb z ziarnami na zakwasie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
wieloziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki

  • 350 g mąki chlebowej /użyłam mieszanki pełne ziarno - 3 zboża/
  • 200 g zakwasu
  • 275-300 ml wody
  • łyżka soli
  • 100 g ziaren słonecznika łuskanego
  • 75 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego

Przygotowanie

  1. Wieczorem.

    Wszystkie składniki mieszam w misce. Do połączenia. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.

  2. Od rana.

    Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Wytworzyły się fantasmagiczne nitkowo-włókniste struktury. Formuję bochen. Wygląda to mniej więcej tak, jakbym kołysała ciastem na wszystkie strony. Podsypuję mąką.

    Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką i otrębami. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około godzinę.

    Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką.

  3. Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.

    Studzę bochen na kracie. Minimum pół godziny.

Komentarze do przepisu (1)

marysiaz 05 listopada 2014
jak zrobić zakwas? :)
Składniki
  • 350 g mąki chlebowej /użyłam mieszanki pełne ziarno - 3 zboża/
  • 200 g zakwasu
  • 275-300 ml wody
  • łyżka soli
  • 100 g ziaren słonecznika łuskanego
  • 75 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
Składniki