Chleb z oliwkami na zakwasie

Przepis dnia 2021-02-06
Chleb z oliwkami na zakwasie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Pachnący, domowy chleb bez ulepszaczy.

Składniki

  • zakwas żytni 0,5 l - mąka żytnia więcej w opisie
  • mąka żytnia razowa lub nie 2 szkl
  • mąka pszenna tortowa 1 szkl
  • Sól 1 łyżka
  • Oliwki garść
  • tłuszcz do wysmarowania formy keksowej

Przygotowanie

  1. Zakwas: Do litrowego słoja dawałam codziennie po łysze mąki żytniej- może być razowa lub nie. Dodawałam wodę i mieszałam. Po tygodniu powinno być 3/4 słoja a zakwas powinien kwaśno pachnieć i podnosić się po dodaniu składników.
    Do misy robota dałam dwie szklanki mąki żytniej, jedną pszenną, 0,5 l zakwasu. Pozostały zakwas można zacząć od nowa dokarmiać aby uzyskać pożądaną ilość na następny chleb.

    Do misy dodałam jeszcze sól i oliwki- miałam z pestką, w oliwie.
    Chleb wyrobiłam na jednolitą masę. jeśli jest zbyt stałe można dodać trochę wody.

  2. Masę wyłożyłam do keksówki, przykryłam ściereczką i postawiłam na kaloryferze na 4 h.

  3. Bez kaloryfera zajmie to 8h. Ciasto powinno "wychodzić".
    Wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 185 C na 40-42 minuty. Tyle wystarczy na jedną blaszkę, chyba że pieczemy więcej.
    Chleb po wyjęciu smaruje się wodą. Chleb można wyjąć na kratkę aby cała skórka była chrupiąca. Można zostawić na godzinę- dwie w foremce, wtedy spodnie skórki się lekko zaparzą i potem nie będą twarde. Taki chleb jest świeży około tygodnia. Najpierw przechowuje go tylko w ścierce a po kilku dniach można przechowywać w lodówce- też w ścierce.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (23)

Nevermore 02 lutego
Super :) Uwielbiam zielone oliwki i w chlebie też wiele razy były okazje skosztować. Pyszności, mniami... Czytaj całość »
Super :) Uwielbiam zielone oliwki i w chlebie też wiele razy były okazje skosztować. Pyszności, mniami :)
Pozostaje tylko pytanie, kto ugryzł plasterek sera? ;p

p.s. Gratki za "10" w styczniu :)
Maudie 02 lutego
Cudowny chlebuś :)
kucharka-amatorka 02 lutego
Skuszę się i upiekę, zwłaszcza, że prowadzisz przez cały proces z rękę. Liczę, że mi się uda.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zakwas żytni 0,5 l - mąka żytnia więcej w opisie
  • mąka żytnia razowa lub nie 2 szkl
  • mąka pszenna tortowa 1 szkl
  • Sól 1 łyżka
  • Oliwki garść
  • tłuszcz do wysmarowania formy keksowej
Składniki