Chleb z cukinią i serem feta

Chleb z cukinią i serem feta
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Doskonaly chleb na bazie cukinii, z maki mieszanej - orkiszowej pelnoziarnistej i tradycyjnej maki do pieczywa. Specjalnego smaku nadaje mu ser feta, ale równie dobrze smakuje np. z cebula, suszonymi pomidorami, oliwkami lub mielonymi orzechami.

Składniki

  • Składniki na 2 bochenki:
  • 500 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
  • 500 g mąki typu 550
  • 2 łyżki soli (1 do ciasta i 1 do cukinii)
  • 300 g cukinii
  • 200 g sera feta
  • 1 kostka drożdży
  • 450 ml wody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie

  1. Zetrzec cukinie lub posiekac w robocie i posypac lyzka soli, która wyciagnie z niej zbedna wode. Odstawic w tym celu na godzine.
    Pozostałe składniki, z wyjątkiem wody i sera wlozyc do miski robota. Wycisnac cukinie przez sito i dodac do pozostalych skladników. Na koniec dodac wode i ugniesc ciasto, jesli jest zbyt geste dodac wiecej wody, jesli zbyt rzadkie - dodac make.
    Odstawic ciasto na godzine, powinno powiekszyc podwójnie swoja objetosc.

  2. Do wyrosnietego ciasta dodac pokruszony ser z odrobina maki.
    Uformowac 2 bochenki chleba i odstawic na pól godziny w cieple miejsce.
    Piec ok. godziny w temp. 200° C

  3. Swiezy chleb smakuje wysmienicie np. z prostym twarozkiem:

    • 3 pojemniki twarożku
    • 2 pudełeczka rzeżuchy
    • sól i pieprz
    • ewentualnie trochę mleka

    Wymieszac twróg, doprawic sola i pieprzem, uciac rzezuche i dodac do twarogu Jesli jest zbyt gesty, dodac odrobine mleka.

Komentarze do przepisu (19)

fafiatko 09 stycznia 2019
Pieknie wyglada, a pewnie jeszcze lepiej smakuje!
Nevermore 09 stycznia 2019
Fajny chleb z super składnikami. To smarowidełko musi z nim świetnie smakować :)
Maudie 09 stycznia 2019
No cudo!:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na 2 bochenki:
  • 500 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
  • 500 g mąki typu 550
  • 2 łyżki soli (1 do ciasta i 1 do cukinii)
  • 300 g cukinii
  • 200 g sera feta
  • 1 kostka drożdży
  • 450 ml wody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Składniki