Chleb z chrupiącą skórką

Przepis dnia 2021-03-28
Chleb z chrupiącą skórką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: figazmakiem
Domowy chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką

Składniki

  • Drożdże 10 gram
  • Cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 350 gram
  • mąka żytnia 200 gram
  • Jogurt naturalny 100 gram
  • Sól 2 łyżeczki
  • Ocet jabłkowy 2 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • woda letnia 250 ml

Przygotowanie

  1. Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, dodać sól, jogurt, ocet, miód oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiać robotem lub mikserem (końcówka z hakami), aż do momentu połączenia się wszystkich składników.

  2. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiać jeszcze przez kilka minut, zbić w kulkę i odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch chleba posypać mąką i ponacinać nożem.

  3. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym włożyć do zimnego piekarnika, nagrzać do 220 stopni i piec przez 55 minut. Na pięć minut przed końcem zdjąć przykrywkę, aby podpiekła się skórka.

Składniki
  • Drożdże 10 gram
  • Cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 350 gram
  • mąka żytnia 200 gram
  • Jogurt naturalny 100 gram
  • Sól 2 łyżeczki
  • Ocet jabłkowy 2 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • woda letnia 250 ml
Składniki