Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką
Pyszne kruche ciasto i delikatna warstwa jabłek. Szarlotka znika, jeszcze cie...
Odsłon: 427
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 122
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 2202
Pizza na suchych drożdżach, to idealny pomysł dla wszystkich fanów tego dania...
Odsłon: 117
Pyszne kruche ciasto i delikatna warstwa jabłek. Szarlotka znika, jeszcze cie...
Odsłon: 427
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 122
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 2202
Pizza na suchych drożdżach, to idealny pomysł dla wszystkich fanów tego dania...
Odsłon: 117
Składniki
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, dodać sól, jogurt, ocet, miód oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiać robotem lub mikserem (końcówka z hakami), aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiać jeszcze przez kilka minut, zbić w kulkę i odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch chleba posypać mąką i ponacinać nożem.
Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym włożyć do zimnego piekarnika, nagrzać do 220 stopni i piec przez 55 minut. Na pięć minut przed końcem zdjąć przykrywkę, aby podpiekła się skórka.