Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola_aa
Pyszny, pełen ziarenek chleb

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 300g mąki żytniej
  • 50g drożdży
  • 1l ciepłej wody
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na chwile aby drożdże zaczęły pracować. Gdy masa urośnie dodajemy mąkę pszenną i żytnią, sól, ciepłą wodę , ziarna słonecznika, pestki dyni i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do dwóch foremek ( keksówek ), wyrównujemy wierzch smarujemy wodą i obsypujemy ziarnami słonecznika. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 25minut. Po tym czasie wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C przez 1 godzinę.

Składniki
  • 700 g mąki pszennej
  • 300g mąki żytniej
  • 50g drożdży
  • 1l ciepłej wody
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
Składniki